Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата


Истине и заблуде о витезовима

ГАЛОПИ БЕЗ МАСЛИНОВЕ ГРАНЧИЦЕДа ли су средњовековни оклопљени коњаници били племенити људи нежног срца или само сурови плаћеници блиставих оклопа на гиздавим атовима?
И да ли их је књижевност, потпомогнута краљевима и црквом, намерно овенчала славом?


Шта уопште значи реч витештво? Као и многи други средњовековни појмови (у овом случају „слуге родне груде” или „крста”), и овај је попримио различита значења. Данас о витезовима влада мит који готово да нема утемељење у стварности, а за то су заслужне историјска и књижевна машта: људи воле да верују у бајке, па су им писци и песници то и приуштили.
број:

Фудбалом против фашизма

ПАРТИЗАНСКО ХАЈДУКОВАЊЕ


Како је познати сплитски клуб одлучио да у вихору Другог светског рата учини оно што нису смели ни могли ни „Барселона” ни „Бајерн”, али ни неки наши тимови...


Среда, 19. март 1941. године. У Сплиту, на „Хајдуковом” стадиону Стари плац игра се градски дерби, а против домаћег тима у белим дресовима нашао се „Раднички ногометни клуб Сплит” у црвеним. Резултат – 9:0 за „Хајдук” (клуб основан у Прагу, у фебруару 1911. године), уз три гола Фране Матошића, за прво место у тадашњој лиги Бановине Хрватске и пласман у завршницу првенства Краљевине Југославије.
број:

Виша школа за писце

ТАМНИ ДАНИ НАДАХНУЋА


Неки од највећих светских али и наших књижевника надахнуће су налазили после изласка из затворских ћелија….


1. Француски филозоф и књижевник Франсоа Мари Аруе (1694–1778), познатији као Волтер, једном од својих првих сатира жестоко је увредио регента Француске Филипа Орлеанског, због чега је бачен у једну од најозлоглашенијих тамница на свету, затвор Бастиљу. Током служења казне од 11 месеци написао је трагедију „Едип” којом се прославио одмах након првог извођења.
број: