Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата


Занимање – ратни сликар

БОЈЕ БОЛА


Наши највећи импресионисти најбоља дела остварили су на бојиштима Балканских а посебно Првог светског рата

Надежда Петровић ради своју чувену слику „Везиров мост” 1913. године

вучи неочекивано, али је истинито: наши сликари импресионизма бавили су се овим правцем, познатим по светлости, на ратним бојиштима прве две деценије прошлог века! Наиме, великани нашег сликарства, Надежда Петровић, Милан Миловановић, Коста Миличевић, Малиша Глишић и још многи други били су ратни сликари или добровољне болничарке. У најтежим условима изазваним Царинским ратом, анексионом кризом, балканским ратовима и Првим светским ратом, настала су њихова врхунска дела.
број:

Филм у улози хаубице

ПАРТИЗАНИ И ЧЕТНИЦИ


Вијање по шумама и горама у Другом светском рату на овим просторима имало је у том тренутку одјека и у светској кинематографијиош је у Првом светском рату уочено, а између два рата потврђено, да је филм оружје које може да буде делотворно попут хаубице. Ако не и моћније.
број:

За читање и уживање – Патрик Нес

СЕДАМ МИНУТА
удовиште се појавило одмах после поноћи. Тада се чудовишта појављују.
Конор је био будан када је дошло.
   Имао је ноћну мору. Не тек било коју ноћну мору. Ону ноћну мору. Ону која га је често походила у последње време. Ону у којој су тама и ветар и вриштање. Ону у којој руке клизе из његовог стиска, колико год снажно он покушавао да их не испусти. Ону кој
а се увек завршавала са…
број:

Забавников ЗОО

НАЈЕЗДА МОРСКИХ


Уколико се настави с изловљавањем рибе, загађивањем и загревањем мора, медузе ће превладати воденим пространством
 
Масовно цветање медуза Aurelia aurita снимљене у Заливу принца Вилијама на Аљасци, може да изазове неслућене потешкоће као што су запушење одводних цеви индустријских постројења, војних бродова, а могу да нападну и фарме лососа. Пометњу коју изазову на купалиштима не треба ни помињати

аучници већ дуго упозоравају да смо се готово потпуно отуђили од природе и да нећемо да прихватимо да она значи нашу будућност. Као пример навели су скромне медузе,, Scyphozoa, једноставна вишећелијска створења о којима једва да и размишљамо. Али, док се ми заваравамо несвесношћу њиховог постојања, оне полако овладавају простором. Има их широм света, и све чешће постају главна вест појављујући се у до сада невиђеном броју на местима где их дотад није било.
број: