Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата


Испод покривача прошлости

СЛОВЕНСКИ


Прилог за заборављену биографију старих Словена

тари Словени су у наше уџбенике махом уписани поводом велике селидбе народа која их је довела у европске крајеве. Много више о њима се никада није учило, још мање о старословенским јунацима који су обележили време раног средњег века у деловима средње и северне Европе. Под налетима хришћанства нестајала је стара, паганска словенска вера, а њене границе су се повлачиле све даље ка северу Европе, где су као последњи бастиони остали балтички Словени, они који су живели уз само Балтичко море, и полапски Словени који су насељавали подручја око реке Лабе на северу садашње Немачке. Управо тамо живео је јуначки кнез ког наши уџбеници не памте, и за кога се у нашим, словенским крајевима мало зна – кнез Никлот Бодрић. Кнез Никлот био је један од кључних људи ободритског племенског савеза западноевропских Словена, који је створен у подручју садашњих немачких градова Мекленбурга и Холштајна.
број:

И то је, и то је... ВРАТ

КО ЈЕ НАЈБОЉИ


Мада не изгледа ни посебно значајно ни сложено, људски врат има веома много значајних задатака и незаменљив је део тела


рат, латински collum, део је људског тела између главе и трупа, и један је од његових најмањих делова. Иако наоко не изгледа, овај ваљкасти део јединствена је копча која обавља изузетно важну и сложену делатност. Одатле почиње кичма, коштани стуб који људско тело чини усправним, у којој се налази кичмена мождина. Кроз врат пролазе бројни крвни судови, нерви, у њему су смештени грло, гркљан и ждрело, вратни мишићи, штитна жлезда. Дакле, врат има безброј разних послова и веома је сложен и незаменљив део тела.
број:

Успомене с летовања

ЖАБЉАУ кући која се запљуснута морском пеном љуљала на хриди, појавили су се изненада љигави гости машући двоструком резервацијом...


двежите ваше сигурносне појасеве”, повикао је господин Ванополић најотменијим и најпријатнијим гласом. И ми кренусмо! Зујали смо без страха и бриге, са оним нарочитим осећањем што прати летовање, певајући „The Young Mexican Puppeteer”* не штедећи грло, а то су били гласови Карли, Папагајке и мој. Наравно, Ванополић не пева. Он је превише осећајан и пази да се усредсреди на прекорачивање свих ограничења брзине. Ћутите!
   После неколико часова, ствари су се промениле будући да смо ступили на лешинарско подручје Увца јер птице не воле нарочито изглед земаљске подморнице. Не могу да схватим: зашто? Наш покушај да приредимо пикник крај цркве на обали Дрине, изазвао је ужасни динг-донг и јато лешинара који су летели ниско (превише ниско) изнад белих анђела Милешеве. Настављали су да кидишу према мојој глави сваки пут када сам хтела још једном да грицнем залогај светло-жутог италијанског сира са шафраном! Сјурили су ми се право у косу – авај! – заборавила сам шлем.
број:

ПЕТКОВДАН / 17. октобар 2014

СУПЕРНОВАНа данашњи дан 1604. године Јохан Кеплер угледао је на ноћном небу Прага ново небеско тело у сазвежђу Офијукс


емачки астроном Јохан Кеплер (1571–1630) живео је у доба када је основни посао дворског астронома био да саставља хороскопе за племиће и владара, а језик науке још био латински те је захтевао добро образовање. Тако и из личног хороскопа великог научника знамо да је рођен 27. децембра; отац му је био војник који је отишао у рат у Холандију, када је Јохану било три године. После ратовања уз војводу од Албе отац 1588. године напушта породицу са седморо деце.
број: