Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата


Сукоб око Крима – пре 160 година

СУДАР


                                               
  Овај први модерни, индустријски рат по много чему најавио је будућност. Историјски сукоб Запада и Истока који ће, с паузама у светским ратовима, трајати до наших дана

септембру 1854. године флота француских, британских и османских бродова искрцала се на Криму, највећем полуострву Црног мора и бастиону Руског царства у Средоземљу. Био је то врхунац двогодишње међународне кризе. Савез Француске и Велике Британије стао је у одбрану Османског царства. Милионске војске нашле су се једна наспрам друге на Дунаву, раздвојене неутралним Аустријом и Пруском. Неодлучност руског цара Николаја Првог и агресивност западних савезника довели су до неуобичајеног краја ратовања – савезничког напада на Крим. Флота савезничких бродова са 70000 војника искрцала се на полуострву.
број:

Јаја, симбол обнове живота

БОЈА ЗА

      

На површини љуске једног јединог јајета постоји на хиљаде рупица које упијају боју док их украшавамо за Ускрс...

       

ош пре појаве хришћанства за древне културе, од египатске, келтске до обичаја народа Океаније, јаје је представљало почетак света. У хиндуистичким митовима предак свих народа излази управо из јајета. У финској „Калевали” колено богиње вода израња из првобитне воде, док патка полаже на њега седам јаја... У хришћанству је јаје симбол Христовог васкрсења, знак поновног рађања живота, победа над смрћу. Даривање обојених јаја један је од главних обичаја празновања Ускрса.
број:

Свет у бројкама

УСКРС СТИЖЕ,ојење и шарање јаја за Ускрс обичаји су који овај празник чине јединственим. Обична кувана јаја претварају се у најлепше, маштом створене рукотворине, и сам чин њиховог украшавања посебно увесељава, а научници су се позабавили једним истраживањем. На њиховој мети нашла су се јаја, али она природна, пре него што постану део ускршњих обичаја. Обелоданили су мноштво занимљивости, почев од састава самог јајета, преко податка колико дуго живини: гускама, паткама, ћуркама и кокошкама дугујемо захвалност за јаја, до разних рекорда.
број:

Посебна школа на Сењаку

ШТА СЕ КРИЈЕ

      Покушали смо да завиримо у свет деце која су другачијаад смо ушли у разред, сви су предано цртали, имали су задатак да воденим бојама насликају што лепше ускршње јаје. Иако су и ђаци и њихова учитељица Сандра Скенџић знали да им долазимо у посету, било је јасно да смо ипак нарушили њихов зачарани свет.
број:

Ово можда нисте знали

„ВИКИМЕДИЈА”,Највећу слободну енциклопедију данашњице ствара и одржава близу 80000 корисника из свих крајева света. Ко то и како ради код нас?

ветска „Википедија”, својеврсна интернет база података, бележи чак 550 милиона посета дневно. На 286 различитих језика преведено је више од 30 милиона текстова. Циљ је прибављање података и ширење знања стеченог електронским путем. Ова најобимнија и најсавременија енциклопедија у историји човечанства, уз то, бесплатна је и доступна свима.

 рве кораке направила је у јануару 2001. године, а већ данас је пети најпосећенији интернет сајт. Све што прочитамо и нађемо на „Википедији” написали су људи попут нас, јер као таква не би ни постојала да нема оних који је непрестано допуњују, фотографијама и подацима. Сваког дана богатија је за око 25000 текстова и у просеку месечно има више од 11 милиона измена.
број: