Пријава/Регистрација | Форум |Редакција |Претплата


Песници, наши џепни подстанари

СА СТИХОМ


Да ли знате ко станује у вашем новчанику? Ко су људи на новчаницама које свакодневно или понекад налазите у њему? Како се зову, шта су радили, шта су и кога волели? Ништа страшно ако не знате, ретко ко уопште размишља о томе.едан од таквих је Поп Д. Ђурђев, сатиричар и песник, познат по књигама поезије за децу. Он је написао велику и лепу књигу „Аверси и верси”. То је прича о новцу, о европским новчаницама које красе ликови књижевних стваралаца. То је мала антологија ликова несумњиве литературе из Европе, употпуњена биографијама, стиховима и одломцима из њихових дела, а Нела Таталовић све то је маштовито илустровала. Књигу су објавиле Змајеве дечје игре из Новог Сада. Укратко, „Аверси и верси” су јединствена књига.
број:

Забавникова школа живота

БРАТСТВО


                   
У древним временима пријатељи су се на верност заклињали крвљу, разменом докумената, пољупцем кроз венчић, заједничком гробницом... Колико је „брак душа” претрпео измена и да ли је успео да се сачува до данашњих дана?
рчка реч „филија” („philia”) која у преводу значи пријатељство, у античкој Грчкој имала је шире значење: тицала се блиских особа, чланова породице, познаника, сапутника, ратних другова... Подразумевала је да пријатељу треба пружити пажњу, помоћ, поклон и гостопримство, а да непријатељу треба наносити штету. Имућни политичари имали су додатну обавезу да члану свог удружења пружају заштиту, обезбеђују положај, прикривају грешке... Верност је ишла до спремности да се за пријатеља убије политички противник!
број:

Которски фестивал позоришта за дјецу

КАД
аролија је била потпуна. У ноћи (3. јул) измреженој рефлекторима и безглаво радозналим свицима, на Пјаци од кина – наталоженој памћењима и мирисима старог которског града – Велико дрво као да је радознало намигивало посетиоцима, оним „од 7 до 107 година”.
број:

Необични Григ

НЕ ВОЛИ ШКОЛУ,Неколико необичних појединости из живота Едварда Грига славног норвешког композитора

ада је говорио о музици норвешког композитора Едварда Грига (1843–1907), Клод Дебиси, волео је често да истакне:
„То је ружичаста бомбона испуњена снегом”.
   Можда је Дебиси желео да буде заједљив према колеги, али, погодио је тачно у мету. Григ је углавном стварао лирске минијатуре које су биле романтичарски милозвучне. Али, ипак... нордијске! Могло би да се каже да је он био први скандинавски писац музике кога је прихватила широка европска публика. И данас, Григов Клавирски концерт у а-молу готово је обавезан програм сваког пијанисте када је реч о музици епохе романтизма.
број: